16 Mayıs 2014 Cuma

TÜKENDİYA KÖRLER ÜLKESİ

 
Masallardaki Tükendiya Körler ülkesindeki büyük insanlık faciasından sonra, ülkenin Başbakanı utancından istifa etmek ister. Facianın yaşandığı ve çok sayıda ölümün olduğu bölgeye taziye ziyareti ve durum tespiti için gittiğinde; istifa konuşması yapar ve "buradan ayrıldıktan sonra görevimden istifa edeceğim" der. Bütün Tükendiya halkı buna karşı çıkar ve başbakanı istifadan vaz geçirmeye çalışırlar. Tüm muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ve halk ne yaptılarsa Tükendiya Körler Ülkesi Başbakanını istifadan alıkoyamazlar. Tüm yalvarmalara rağmen kararlı bir şekilde istifa konuşmasını yapar ve bunu çok sevdiği halkına duyurur:
 "Sevgili Tükendiya halkı, Fransa' da geçmişe gidiyorum, Fransa İletişim Bakanı Alain Carignon kamu malını kötüye kullanmak ve kullanmaya yardım etmek suçlamasıyla soruşturma başlatılmadan bir hafta önce istifa etmişti. (1994) Bakın arkadaşlar yapmayın allah aşkına, Danimarka Ulaştırma Bakanı Maria Borelius evinde çalıştırdığı dadıyı yetkili makamlara bildirmediği için istifa etti. (2006) Japonya'ya geliyorum, Japonya Tarım Bakanı Seiichi, Orta Okullara ve huzurevlerine küflü pirinç gönderildiği için istifa etti. (2008) Daha yakın dönemlere geleyim diyorum, Danimarka Dış Yardım Bakanı Friis Bach, halka yanlış bilgi verdiği için istifa etti. (2013) Değerli arkadaşlar yine Fransa' da, Fransa Sanayi Bakanı Gérard Longuet Saint-Tropez'deki villası ve Cumhuriyetçi Parti'nin finansmanı konusunda hukuki inceleme başlatılması üzerine istifa etti. (1994) 
Danimarka Adalet Bakanı Morten Bödskov, Parlamentoya yanlış bilgi verdiği için istifa etti.(2013) Bu ülkelerin bu noktada bu tür istifaları olan şeyler. 
Bakın Amerika. Demokrasisi ile  her şeyiyle. 1974' de Nixon.  Arkadaşlar, yani biz bir defa bu tür ülkelerde, bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde istifa denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç istifa olmayacak diye bir şey yok. Tabii, işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür."


Resim: Pieter Bruegel, Körlerin Yürüyüşü.

Hiç yorum yok: