22 Mayıs 2014 Perşembe

İNSANLIK ÖZETİ

 
İnsan üzerine söylenmiş sözler ve insan tanımları insanı anlatmaya tam olarak yeterli olmasalar bile insanın kötü bir yanını ışığa çıkarmışlardır. İnsanın bu yanına "açgözlülük" diyoruz. Bunca söylenmiş sözler, bunca yaşanmış deneyimler, hâlâ mı insanın bu boyutunun önüne geçememiştir? Buna karşılık" evet hâlâ" demekten öteye gidemiyeceğiz. Yabanıl dönemden kalma alışkanlıklarımızı bir bir atmalıyız. Çünkü elimizde ne dünya diye bir gezegen ne de insan kalacak. Olası ömründen daha önce tüketip gideceğiz onu. Keşfettiği 'yeni dünya'da görebildiği her şeyi kralına tescil edenlerden olmak bugün için ne kadar utanç vericiyse; aynı şekilde kâr daha çok kâr demek, tek hedef olarak daha çok zengin olmayı istemek, mülkiyet peşinde koşmak, dünyanın tüm yeraltı ve yerüstü kaynaklarını insanların canı pahasına elde etmeye çalışmak, coğrafi fark gözeterek paylaşmayıp sömürmek de o denli utanç vericidir. Tüm kötülüklerin başı, gereğinden ve ihtiyacından fazla mülkiyet sahibi olmayı istemektir. Benim (de) olsun hırsıdır. Tarihte, bir toprağın etrafını çevirip "burası benimdir" diyen o ilk insan, en kötü insandır. Kötülüklerin ve tüm savaşların başı olan o ilk insan'dan (ki, onun kim olduğunu kimse bilmiyor), arka ayakları üzerine kalkarak evrime devinim kazandıran o ilk devrimci insana geçmelidir insanlık.



Daha önce yayınlanış tarihleri: 28 Mart 2012, 23 Eylül 2013.

4 yorum:

Zeugma dedi ki...

Ben de hep aynısını söylerim.
O ilk insanın etrafını çevirdiği toprağa ''Burası benimdir'' demesi başlatmış her şeyi. Gerisini getirmiş. Açgözlüler hemen ardı sıra dizilmiş, tek karış yer bırakmamış, her yer sahiplenilmiş. Toprak ağaları, zenginler oluşmuş, ayrışmış.. Soyları sopları ebediyete kadar bolluk, bereket, refah içinde yaşamış.
''İnsani'' duygularla yerinde duran, akbabalar gibi her gördüğü şeye ''Benim olmalı'' diye saldırıp sahiplenmeyenler ve onların soylarının da maddi-manevi sıkıntılarla geçmiş ömürleri hep bu yüzden.
Her şeyin temeli hep bu sebepten kaynaklı. Gerçekten...

Zeugma dedi ki...

Başka bir sistem olmalıydı insanoğluna dair oysa. Bambaşka bir sistem. Eşitlik ilkesiyle yakından ilgili. Ve herkesin uyması gereken...

Hektor dedi ki...

İşte tam olarak böyle sevgili Zeugma, insanoğlu zengin olma hırsından ve mülkiyetten vaz geçmeli ve bu süreci aşama aşama aşmalıyız. Daha toplumcu olmalıyız.

The Merika dedi ki...

Konu başlığının dışında olacak yorumum.Fakat Et yemek katliamken insanoğlu nasıl bunu kendine nimet gördü?Kimdi o ilk kuzuyu kesen? Tüketim topluluğunun bir parçası olarak, et yemekten utanır hale geldim.Masum yalanlarımla protein almam gerektiğine kendimi inandırıp,vicdanımla başbaşayım çoğunlukla.Açgözlülükten uzak.