20 Mart 2012 Salı

PERSEUS VE ANDROMEDA


          Medusa'nın başını kesen ve onu büyülü çantaya attıktan sonra Gorgon'lardan kaçan Perseus geri dönerken Habeş ülkesine uğrar. Ülkenin kralı Kepseus'tur. Kepseus'un karısı Kassiepeia tanrıların öfkesini üstüne çekmişti.

                          Kendi güzelliğini daha üstün görmüştü              
                          Deniz nymphelerinin güzelliğinden

           Hangi ölümlü daha güzel olabilir Nereus'un kızlarından? Tanrıları küplere bindirmişti bu. Hemen insan yiyen ejderha yollamışlardı Habeş ülkesine. Habeşler bakıcılara sorup öğrenmişlerdi ki, ejder ancak, Kepseus ile Kassiepeia'nın kızları Anromeda'yı yerse geri dönebilir. Kepseus, halkın isteğine boyun eğerek kızını ejdere vermeyi kabul etmişti.
         Perseus Habeş ülkesine vardığında Andromeda bir kayanın üstünde ejderin gelmesini bekliyordu. Onu görür görmez yüreği aşkla, tutkuyla doldu Perseus'un. Yanına giderek ejderi beklemeye başladı. Bir süre sonra ejder geldi. Perseus bu, Medusa'nın bile kafasını kesmiş, hemen oracıkta ejderi temizleyiverdi. Sonra, Andromeda'yı annesiyle babasına götürdü, onunla evlenmek istediğini söyledi. Kepseus ile Kassiepeia, böyle yiğit biriyle itiraz etmeden kızlarını evlendirdiler.






Kaynak: Edith Hamilton, Mitologya, Varlık Yayınları, İkinci baskı, 1968, Çeviri: Ülkü Tamer
Üstteki resim: Paul Gustave Doré, 
Alttaki resim: Joachim Wtewael

4 yorum:

Yueya dedi ki...

kibir.

Hektor dedi ki...

Evet.

Nini Nileud dedi ki...

kibir ama etkileyici

Hektor dedi ki...

nini;

Mitolojiden hikâyeleri, ara sıra yazmaya çalışacağım buradan.