21 Ocak 2014 Salı

İŞTE SİZE GERÇEK BİR ÇAPULCU !


Yukarıdaki resimde gördüğünüz kişi Jose Mujica. Uruguay devlet başkanı. Eski bir gerilla. Merkezi hükümete karşı yıllarca savaşmış. On dört yıl hapishanede yatmış bir devrimci. Bundan bir-iki hafta önce gazetede okuduğum haberde; Uruguay hükümeti tarafından hazırlanan yeni yasa ile, ülkede uyuşturucu kullanımının serbest bırakıldığı ve yuşturucu tacirlerinin kâr kapısını kapatacak olan bu yasanın, uyuşturucu kullanan kişileri de daha ağır maddelerden uzak tutacağını yazıyordu.
Ülkede, esrar almak isteyen bir kişi 18 yaşını geçmiş ve bir veri tabanına kayıt yaptırmış olmak zorunda imiş.
Bu kriterlere uyan kişiler, özel ruhsat sahibi eczanelerden her ay 40 gram marihuana satın alabilecek veya evlerinde altı kök kenevir bitkisi yetiştirebilecekti. Bu haber Jose Mujica'yı yakından tanımak için yeterliydi. Bakın neler yapmış bu eski gerilla.
Bu ilginç ve özgürlükçü devlet başkanı, ülkesinde kürtajı serbest bırakmış, eşcinsel evliliklere onay vermiş. Özgürlükleri daha da genişletmek için çaba sarfettiği de söyleniyor. Uyguladığı ekonomi politikaları ile tüm dünyanın parmak ısırdığı bir adam olmuş ve az zamanda çok büyük ilerleme kaydettiği ülkesinde sevilen sayılan devlet adamı haline gelmiş. Vosvos'a biniyor, çiftlikde çalışıyor, evinde iki güvenlik görevlisinden başkası bulunmuyor. Karısı da kendi bahçesinde süs bitkileri yetiştirerek evin bütçesine katkıda bulunuyor. Malvarlığı hiç yok. Kendisine verilen maaşın -ki ona göre oldukça yüksek olan 12.000 dolar- % 90'ını yoksullar ve bakıma muhtaçlara dağıtıyormuş. Bütün bunları okuyunca; o büyük adam'ın* devlet başkanlığını yaptığı cumhuriyet dönemimizin ilk yıllarına yetişemediğime hayıflandığım gibi, böyle bir başkana sahip oldukları için Uruguay halkını da kıskandım. Jose Mujica'nın cüzdanı yok, bilinen bir banka hesabı yok, evinde kasası yok, bankada kasası yok, para kutuları yok, özel bir konutu bile yok. Şimdi Uruguay vatandaşı olmak vardı. Ne kadar övünseler azdır, başkanlarıyla. İşte size gerçek bir çapulcu.


*Atatürk

4 yorum:

Zeugma dedi ki...

İlk kez aynı konuyu yazı yapmışız Hektor.
Mujica'yı ben de birkaç hafta önce gazeten okuyup Twitter'da paylaşmıştım. O günden beri de aklımdan hiç çıkmadı.
Çok büyük bir hayranlık duydum ona. Gerçek devrimciliğin nasıl bir şey olduğunu, vatana aşama aşama nasıl hizmet edileceğini, tüm bunların maddi hırslardan tamamen arınarak nasıl başarılacağını kanıtlayan müthiş bir örnek gerçekten.
Zaten yazıda sen de aktarmışsın ona olan hayranlığını..
Evet, bence de Uruguay vatandaşı olmak vardı..
Huzurun tek adresi orası şu an...

Hektor dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsan, önceki yıllarda birbirimizden habersiz bir başka konu hakkında da yazmıştık. Twitter'ın olmadığından yazdığından habersizdim. Mujika'nın senin de dikkatini çekmiş olması beni mutlu etti. Sevgiyle kal.

Unknown dedi ki...

:)
hani sağlık personeli ithal edelim,bizim doktor,hemşireler şöyle böyle diyor ya hükümet,
biz de devlet başkanı ithal edelim,çok ihtiyacımız var

Hektor dedi ki...

Haklısın Havva Peynirci, iyi bir devlet adamına çok ihtiyacımız var.