13 Ocak 2012 Cuma

Sürrealist Dolmuş



        Picasso, Paul Eluard, Andre Breton, Paul Eluard’ın karısı Gala (henüz Salvador Dali onu Paul Euard’dan koparmamış), Robert Desnos, Max Ernst ve tanımlamakta zorlanılan iki kişi daha bu eğlenceli karede. Bir fotoğraf karesinde, tüm dünyayı sanatsal anlamda değiştiren bir akım görüntüleniyor.

       Şöförü ve arkasındaki kadını tanımlayamıyorum, tahminime göre şöför (Max Ernst!), arkadaki kadın da yüksek ihtimalle Titanik kazasından aldığı yüklü tazminat ile Paris’te yaşamaya başlayan ve sonra Marcel Duschamps’ın da karısı olacak Simone Breton olmalı.
       Şöförün ardındaki kişi Paul Eluard, onun arkasında komik bıyığıyla  (Joseph Delteil!), Ernst’in arkasında o zamanlar Paul Eluard’ın karısı ilerleyen yıllarda Salvador Dali’nin en büyük ilham kaynağı ve eşi olacak Gala bulunuyor. (Kısa kollu olan.)
      Gala’nın sırtına “binmiş” olan ise daha sonra Nazilerin öldüreceği, direnişe de katılıp Nazilere esir düşen şair Robert Desnos ve en arkada henüz Paris’i Nadja’nın gözünden anlatmamış olan Andre Breton var. Bisiklete binen ise, Max Morise tabii ki.





Futuristika dergisinde  6 Ocak 2008'de yayınlandığı gibidir.

4 yorum:

Nini Nileud dedi ki...

çok sevdim!

Hektor dedi ki...

Dolmuşta tanıdıklar var galiba.

Nini Nileud dedi ki...

evet:) resim çok keyifli olmuş

Hektor dedi ki...

Dolmuş; Freud, Reich, Jung ve Lacan'ın ortak malı:)) Max Ernst bir kaç optik nesne karşılığında şoförlüğünü yapıyor.