14 Haziran 2013 Cuma

'Y' KUŞAĞI

          

            Bu kuşağa, "Y" kuşağı diyorlarmış. Batı toplumları son yüz yıl baz alındığında kuşakları doğum tarihlerine göre adlandırmışlar. Sessiz Kuşak (1922-1945), Baby-Boom (Bebek patlaması) Kuşağı (1946-1964), X Kuşağı (1965-1980), Y Kuşağı (1981-2000), Z Kuşağı (2001-2020) arası doğumlular. Ağ toplumu kuşağı da denebilir. Liderleri yokmuş, herkes lider, hiçbiri lider değil. Kendinden önceki kuşaklar "digital göçmen" kuşak olarak adlandırılıyor. Kendileri, "digital yerli". Çünkü kendinden önceki kuşaklar  digital imkanları kullanmaya tepkilidir, mahalle baskısıyla kullanmaya adeta göç ettirilmektedir. Bilgisayar, cep telefonu, internet ortamı, ATM' leri kullanmaya baskıyla koşullandırılıyor. Oysa kendileri digital ortamda doğan bu çocuklar bu ruhu teneffüs etmişler.
           Yukarıdaki satırları okuduğum bir bilim teknik dergisinden (özetle) alıntıladım. Benim ekleyeceğim şey:
Bu çocukların hepsi Francis Picabia'yı okumuşlar. Dadaizmi biliyorlar. Biraz dadaist, biraz sürrealist çocuklar. Nereden mi anladım? Hemen şimdiciliğinden, şimdiyi yaşadığından, mizahından, umutsuzluğa düşmüş olduklarından..vs..vs...Bu çocuklar şimdiye kadar yapılmayanı yaptılar bu ülkede ve dünyada. Bunlar bir başka. Bu direniş mizahlı direniş adıyla da anılmalıdır. Mizahlarıyla savaşacak bir silah henüz icat edilmediğinden, onlara, kazanmış gözüyle bakabiliriz.

Francis Picabia:
Dünü istemiyor,
Yarını istemiyor,
Büyük adamlar istemiyor,
Yalnızca bugüne inanaıyor,
Herkes için özgürlük istiyor,
Yalnızca yaşama inanıyor,
Yalnızca sonsuz harekete inanıyor.

2 yorum:

Pehito dedi ki...

Ben Y kuşağındanım demek :) kızım da Z. Peki Z kuşağı neye inanıyor. Şimdi ben onu da merak ettim
:)

Çok bilgili bir yazı olmuş, eline sağlık..
:)

Hektor dedi ki...

Henüz Z kuşağını sahada görmedik. Ancak, 9 yaşında Z kuşağı temsilcisi kızın; "üç yaşından beri alanlardayım, ben böyle direniş görmedim" sözünden yola çıkacak olursak, "ablalarını kıskandıracaklar" diyebiliriz.